Pratite nas na Google+

saveti PTC forumKako dovesti posetioce na sajt ili blog maxwc3 5 of 5

Kako dovesti posetioce na sajt ili blog

Published on 06/07,2013

 Ova tema je slična temi "povećanje poseta sajtu ili blogu" ali više je komercijalne prirode. Naime ima dosta ljudi koji nemaju vremena da čine uslugu za uslugu već su radije voljni da plate za to i ovo je tema namenjena njima.

 Zašto bi neko platio za posetioce ili za rekalmu sajta? Prosto rečeno ako to ne uradi sve je bacio u vodu. Koliko god da ste dobar sadržaj ubacili u sajt i ma koliko da ste platili za domain, hosting, dizajn i SEO optimizaciju sve je to bačeno u vodu ako bar u početku ne uložite u promociju sajta.

 Ili narodski rečeno otvorili ste recimo servis (platili državne namete i zakup lokala) i imate povoljne cene ali nemate mušterije. Šta bi prvo uradili, stavili katanac ili počeli neku vrstu reklame?

 Nadam se da vam je sad jasno zašto ste recimo na 30toj strani google-a u pretrazi za većinu pojmova koje korisnici kucaju a vezani su tematikom za sadržaj vašeg sajta.

 Oni koji su na prvoj strani googlea su ili uložili ogroman trud i znanje, ili su platili za to i budite uvereni da nisu samo napravili sajt i pojavili se na prvoj strani.

 Pre svega potrebno je znati da vam mogu obezbediti koliko god želite unikatnih poseta vašem sajtu s tim da ima različitih vrsta i tipova poseta pa tako ide i cena.

 Šta znači unikatna poseta? To je jedan korisnik sa svojom IP adresom po poseti. 

 Ako recimo mislite da ćete sami sedeti za kompjuterom i posećivati svoj sajt kako bi lažirali broj poseta i ostvarili bolje rezultate u pretrazi to se neće desiti. I da sto puta posetite vaš sajt google roboti će znati da su te sto posete stigle sa jedne adrese i vrednovaće ih kao jednu posetu.

 Koji tipovi poseta postoje? Referentni što znači da vam unikatan posetioc dodje preko linka, i organski a to je da vas posetioc nadje putem pretrage i poseti vaš sajt.

 Sam google referentne posete različito ceni u zavisnosti odakle su došli pa ako je poseta stigla sa nekog dosta cenjenog sajta više će vredeti i obrnuto.

 Šta sam google najviše ceni? Najviše je cenjen posetioc ili saobraćaj koji je došao putem organske pretrage.  To znači da vi na primer imate sajt tipa "Zdrava hrana" i razne člankove i proizvode o tome a korisnik ukuca u pretrazi "kako zdravo mršaviti" i tom frazom nadje i klikne vaš sajt. Google će automatski ubuduće bolje rangirati vaš sajt za svaku pretragu sa tom frazom a naravno uzeće u obzir i koliko su klikova dobili ostali konkurentni sajtovi pa po osvojenim posetiocima će ih i sortirati.

 Ko ima najviše poseta za odredjene fraze će uvek biti bolje rangiran jer verovatno ima i bolji sadržaj ili usluge pa su posetioci više zainteresovaniji.

 Sve je to logično ali postoji problem sa novim sajtovima. Ne znam koliko puta sam čuo "Imam super sajt i platio sam i izradu i optimizaciju koštalo me 200e a nema me nigde i imam 50 poseta mesečno".

 50 poseta mesečno??? Ja toliko imam minimum dnevno na blogu. Pogledam sajt sve je u redu čak što više profesionalno odradjen a sam sajt radjen za zubarsku ordinaciju.

 Odem na pretragu izbrišem sve kolačiće kako google ne bi znao da sam već posetio sajt i na osnovu toga mi ponovio isti u pretrazi i za pojam "zubar/stomatolog u tom i tom mestu" nema sajta, idem dalje "zubarska/stomatološka ordinacija" nema ga u rezultatima, tek kad sam otkucao puno ime kao na sajtu recimo "stomatološka ordinacija ime i prezime vlasnika" onda se pojavio na prvoj strani.

 Ali ako ja znam kompletan naziv ordinacije i ime doktora sigurno znam i gde je i sigurno ga neću nikad potražiti preko goolea i kucati tu poslednju frazu :)

 Zato ako imate nov sajt ili blog i želite da profitirate morate uložiti u reklamu a najeftinije reklamiranje vam mogu ja obezbeditii.

 Ako ipak imate vremena na pretek pozabavite se pa i sami odradite to besplatno bar što se tiše referentnih posetioca i pročitajte ovaj članak Razmena saobraćaja ili traffic exchange

 

  


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Dodaj komentar Kako dovesti posetioce na sajt ili blog  1. Visit anonimus

    koliko košta recimo 1000 poseta sajtu?  2. Visit maxwc3

    Recimo iamš mail pa pitaj preko mail-a :)