Pratite nas na Google+

saveti PTC forumKako da napravim sajtmap za blog RS i za sajt maxwc3 5 of 5

Kako da napravim sajtmap za blog RS i za sajt

Published on 04/25,2013

 Evo kao sta sam obećao u temi o SEO osnovama objasniću vam kako da napravite sajtmap za vaš blog.

 Postupak u globalu nije težak ali nikakvo objašnjenje na blog.rs nisam našao a iz nekog razloga ne mogu da se ulogujem na forum da bih prodiskutovao sa korisnicima. 

 Posle prelistavanja svih postova na forumu nisam našao objašnjenje za to a što je najgore ručno ubacivanje jatmap.xml fajla preko opcije "dodaj datoteku" nije bilo moguće jer je izbacivalo grešku da taj format nije moguće ubaciti.

 Čitao sam gomilu postova na google i svi nude opcije za bloger i wordpress ali za blog.rs nema nikakvog tutorijala pa sam hteo da svima vama izadjem u susret i ponudim rešenje koje kod mene funkcioniše.

 Korak prvi: Ako ste vlasnik sajta (ne važi za blog.rs) idite na sajtmapgenerator i ubacivanjem url adrese vašeg sajta u polje kreiraće vam sajtmapu u obliku .xml fajla koji preuzmete i zatim ubacite u root direktorijum. U google alatima prijavite mapu klikom na "add sitemap" gde ubacite link do tog fajla i to je sve. 

 Za blog.rs korisnike morate ručno napraviti .xml fajl. Zašto ručno? Zato što ako pokušate da odradite sa generatorom on će napraviti fajl samo sa jednom url adresom glavne strane vašeg bloga a to nije dovoljno.

 Otvorite običan notepad editor teksta i pratite uputstva iz mog primera:

 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset
      xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
      xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
      xsi:schemaLocation="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9
            http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9/sitemap.xsd">
<!-- created with Free Online Sitemap Generator www.xml-sitemaps.com -->


<url><loc>http://maxwc3.blog.rs/blog/maxwc3</loc></url>

<url><loc>http://maxwc3.blog.rs/blog/maxwc3/internet-zarada/2013/04/06/payza-sta-je-to-cemu-sluzi-i-kako-koristiti</loc></url>

<url><loc>http://maxwc3.blog.rs/blog/maxwc3/internet-zarada</loc></url>

<url><loc>http://maxwc3.blog.rs/blog/maxwc3/internet-zarada/2012/04/20/zarada-iz-kuce</loc></url>
<url><loc>http://maxwc3.blog.rs/blog/maxwc3/internet-zarada/2013/04/23/kako-da-moj-sajt-bude-prvi-na-google</loc></url>

<url><loc>http://maxwc3.blog.rs/blog/maxwc3/internet-zarada/2013/04/24/kako-da-ubacim-ga-na-blog-i-sajt</loc></url>

</urlset>

 Naravno nisam prekopirao ceo fajl da ne gušim temu već samo par linka da bih objasnio postupak.  Broj linkova zavisi od toga koliko imate članaka.

 Plavi tekst je kostur fajla i to slobodno iskopirajte odavde sa copy paste u vaš notepad editor.

 Narandzasti deo stoji ispred i na kraju svakog vašeg linka koji ubacujete. Znači pre svakog linka ka nekoj vašoj temi ide prvo <url><loc> pa vaš link pa </loc></url>. Nadam se da razumete iz primera.

 Kad upišete sve adrese vaših tema idite na "save as" u notepadu dajte slobodno ime sitemap.xml ili bilo koje drugo tipa sajtmapa.xml ili mapasajta.xml nebitno samo da je ekstenzija fajla .XML ne zaboravite to. Naravno zapamtite gde ste snimili fajl a najlakše je da snimite na desktop kako bi vam bio na dohvat ruke.

 Korak drugi: Takav fajl ne možete da ubacite kao datoteku u blog administraciji već se morate poslužiti mojim trikom koji sam slučajno otkrio. Pošto fajl već ima .xml ekstenziju i recimo da ste dali ime fajlu sajtmapa kliknite desnim klikom miša i idite na "rename" opciju da promenite ime, zatim ne menjajte ništa samo dodajte .jpg i kliknite enter.

 Sada će se fajl zvati sajtmapa.jpg i imaće xml ekstenziju ali ce ga blog registrovati kao sliku i prihvatiće upload fajla.

 Zatim idite na Administracija>>>>>>>>>>Moji dokumenti>>>>>>>>>>>Nova datoteka >>>>>>klik na browse i uploadujte fajl sa mesta gde ste ga snimili (recimo desktop)

 Fajl će vam se uploadovati u Administracija>>>>>moji dokumenti>>>>datoteke>>>>>>>generalna>>>>>>vaš fajl

 Kliknite na njega otvoriće vam se "izmeni datoteku" pa ispod vaš fajl, opet kliknite na fajl i otvoriće vam se stranica vašeg bloga gde je smešten fajl.

 Konačno opet kliknite na fajl on će se otvoriti u browseru a vama treba url adresa do njega koja vam piše gore u browseru.

 Korak treći: Idite na Google alatke i kliknite na vaš blog koji ste dodali i sa leve strane imate opciju "optimizacija". Klik na nju pa na opciju "sitemaps" i otvoriće vam se strana sa opcijom "dodajte/testirajte sitemapu".

 Tu će već biti ispisan deo linka koji trebate da dodate i vi dodajte samo ostatak linka do vašeg fajla.

 Recimo moja sajtmapa je na url adresi  http://maxwc3.blog.rs/gallery/18907/sitemapzablog.jpg.xml  i ovaj deo označen plavom je već upisan u google jer sam verifikovao sajt a dodao sam samo ostatak url adrese označen narandzastom bojom. Tako će biti i kod vas sa vašom adresom.

 Kakda dodate fajl pravilno reći će vam da osvežite stranicu i ako je sve u redu videće te fajl na listi a google će ga prvom prilikom obraditi.

 Nadam se da sam vam pomogao a ako jesam udarite mi jedan G+ hvala :)

 

  

 


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Dodaj komentar Kako da napravim sajtmap za blog RS i za sajt 1. Visit Mare

  Hvala, koristan tekst. 2. Visit izrada web stranice

  Izrada web stranica koje ce Vam dovesti nove klijente. Prepustite brigu o Vašoj web stranici profesionalcima. 3. Visit maxwc3

  Poštovanje i vama.
  Ukoliko želite reklamu na ovom blogu slobodno pošaljite kod sa vašim banerom na mail adresu i za vrlo simboličnu cenu ili metodom "usluga za uslugu" biće postavljen i vidjiv na svakoj stranici ovog bloga.
  Komentare ostavimo za tematska pitanja, hvala 4. Visit essay writing

  Vaš članak je nevjerojatno nastavne! Gledajući Vaš rad je prosvijetlio me. Naučio od njega. Ja ću čuvati vaše web stranice i da će nastaviti da pregledate vaše predstojeće sadržaja. Dobro! Thanks! 5. Visit maxwc3

  @Essay
  I'm glad that someone from the Philippines visited my blog :)
  You are free to write here on english to and if you need any help just ask, regards Max 6. Visit pay for assignment

  I would like to thank you for your best written post. 7. Visit custom essay writing service reviews

  I like your blog and I would like to follow all your information here. 8. Visit academic editing services

  Thanks a lot for this article and for your blog, it is very interesting. I want to recommend you these guys! They can help you with the developing of your bloggership and maintain the website. 9. Visit Smithb974

  I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time for this fantastic read!! cgbbdkeeffdeabbb