Pratite nas na Google+

saveti PTC forumUputstvo za SEO optimizaciju teksta maxwc3 5 of 5

Uputstvo za SEO optimizaciju teksta

Published on 03/19,2015

 Evo u ovoj temi ću vam napisati par uputstva o tome kako da modifikujete članak da bi bio dobro optimizovan za odredjeni termin koji bi korisnik potražio na internetu.

 Da li i zašto vam treba SEO pročitajte u članku SEO optimizacija istine i zablude

 Uzeću primer teksta gde vi želite da objasnite čitaocu kako može da napravi kostim ili masku za maskembal.

 Recimo vi ste to već radili i želite da prenesete neke ideje, način izrade ako ste pravili ručno ili možda gde da kupi novu masku itd.

 Sad pisanje članka vam sigurno nije problem, jer ionako vi želite da ga napišete ali evo saveta kako da to uradite po SEO pravilima.

 Prvo kao što sam već rekao napišite kompletan tekst iz glave i time ste dobili na autentičnosti i originalnosti. Čak i ako imate neku grešku u pisanju nije bitno to nije merilo za google najbitnije je da je tekst vaš 100%.

 Sledeća stvar je da isto tako ne postavljate tudju sliku. Ionako ne razumem ljude da, u ovom vremenu kad svako ima telefon sa kamerom, nemaju par sekundi da naprave svoju fotografiju nego više vremena izgube tražeći po internetu i to tuđe slike. Znači postavite svoju sliku.

 Treća stvar na koju treba da obratite pažnju je sam naslov teksta jer je nalov teksta jedna od najbitnijih stvari da se nadjete u pretrazi.

 Kakav naslov da postavite? 

 Razmislite dobro šta bi vi recimo ukucalu u pretrazi da u ovom slučaju želite da pročitate tekst o maskama?

 Da li bi kucali "maske" ili "dečije maske" ili "maske cena", "gde da kupim maske" a možda i "maske ideje"

 E sad to je stvar izbora ali evo moje skromno mišljenje je da bi obično neka žena za predstojeći maskembal svog deteta ukucala frazu "ideja za maskembal".

 Prema toj frazi vaš naslov teksta bi mogao da bude "par ideja za maskembal" ili " maskembal - ideje za masku" ili tako nešto jer fraza za koju želite da budete pronađeni mora biti sadržana u naslovu teksta. On je najrelevantniji robotima kada postavljaju sajtove na listi.

 Naslov ne treba da bude duži od 50 karaktera!

 Naravno u vašem tekstu će se isto pominjati razne varijacije te fraze a neki minimum je da se ključna fraza pomene bar dva-tri puta. Znači ne možete napisati recimo samo "kada napravite i zalepite kutiju koja je telo konja onda spojite sa vratom" ili šta već nego recimo ovako "kada napravite i zalepite kutiju koja je telo maske onda spojite..."

 Nadam se da ste shvatili poentu i da termine za koje hoćete da vas roboti prikazuju morate imati i u tekstu članka.

 Osim u tekstu, poželjno je napraviti i podnaslov sa istim željenim frazama kao na primer za ovu tematiku možete opisati više maski sa podnaslovima "grozd maska", "leptir maska" itd.

 Kada ubacite sliku ili više njih u tekst onda i to morate objasniti robotima da znaju šta ta slika predstavlja. Tako ako ubacite sliku na kojoj je leptir maska vi imate opcije da slici dodate ALT tag i u to polje samo upišite baš to isto  "leptir maska" i tako će roboti da znaju da je to slika na kojoj je predstavljena baš ta maska. Ako neko nekad googla slika za tu masku ta slika će se pojaviti po toj frazi i on će doći na vaš blog i pročitti baš o tome što je i hteo. 

 Još jedna bitna stavka za SEO optimizaciju je meta description tag.

 Meta description je onaj deo teksta koji se pojavljuje u pretrazi ispod naslova vašeg članka.

  On isto treba da sadrži izabrane fraze i može da glasi recimo "Evo par ideja kako da napravite masku za predstojeći maskembal".

 Kao što vidite modifikovao sam ga da je moguće pojavljivanje i za "ideje za masku" ali i za "kako da napravim masku" jer je i to često postavljano pitanje u pretrazi.

 Meta description ne treba da bude duža od 150 karaktera!

  Poželjno je da imate i po neki inbound i outbound link u tekstu. Inbound link je link koji vodi do drugog teksta na vašem sajtu a outbound je onaj koji linkujeka nekom tuđem sadržaju (drugi blog ili forum itd.)

 U oba slučaja bi trebalo da imaju veze sa onim o čemu ste pisali u tekstu.

 I još ledno pravilo za kraj je da tekst na važem blogu u celini treba da ima bar 300 reči (što je u normalnom slučaju i malo) i da bar ima jednu sliku. Ovo pravilo i nije teško ispoštovati ako već stvarno pišete o nečem iz zadovoljstva za to će vam biti i malo samo 300 reči.

 Ja lično ne stavljam uvek slike jer za ovu moju tematiku smatram da je nepotrebno.

 Bitno je da vi shvatite poentu a to da li bi u ovom tekstu imao recimo sliku na kojoj se vide tri slova S E O vama baš ništa ne bi značilo.

 U početku sam i to radio čisto da ispoštujem pravila ali sam kasnije rešio da testiram google i da ne stavljam sliku osim ako baš ne moram i ako mi ne pomaže u objašnjenju. Uvideo sam da mi to nimalo nije uticalo na poziciju.


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Dodaj komentar Uputstvo za SEO optimizaciju teksta